Grand Seiko

grand_seikoDecember 1960. De geboorte van Grand Seiko. Voordat de eerste ontwerpschetsen van het eerste Grand Seiko horloge op papier stonden, werd er een bepaald niet bescheiden doelstelling vastgelegd: creëer het beste luxe horloge ter wereld. Met een precisie, afleesbaarheid en betrouwbaarheid op een niveau dat nog nooit eerder was behaald door Seiko. En hoger dan de hoogste op dat moment geldende International Chronometer Standards. Een horloge dat is gemaakt volgens de ‘Grand Seiko Standard’. Een substantieel hogere standaard waarvoor nieuwe technologieën en een nieuwe generatie hoogopgeleide horlogemakers moesten worden ontwikkeld.

Ruim een halve eeuw later is de focus van Grand Seiko nog steeds gericht op de pure essentie van het horloges maken. Horloges die worden gebouwd voor de liefhebbers van het ultieme, functionele luxe horloge. Elk Grand Seiko horloge is zo accuraat en betrouwbaar en functioneel en comfortabel als maar mogelijk is. Grand Seiko is in alles wat een luxe horloge zou moeten zijn, maar zonder overbodige toeters en bellen; en zonder overdreven luxe elementen. Grand Seiko heeft de pure basisvorm van het horloge-maken verheven tot een vorm van kunst.

Al meer dan 50 jaar is het verhaal van Grand Seiko het verhaal van een team bijzondere horlogemakers dat gedreven is – door het ogenschijnlijk simpele streven – om het ideale horloge te creëren. En gedurende vele jaren waren de bijzondere kwaliteiten van Grand Seiko uitsluitend beschikbaar voor de Japanse horlogeliefhebbers. Maar nu is de unieke wereld van Grand Seiko voor iedereen toegankelijk.

De tijden zijn veranderd sinds december 1960. En Seiko’s technologieën voor het maken van tophorloges hebben een enorme vlucht genomen. Maar de doelstelling en de essentie van Grand Seiko zijn onveranderd gebleven. En zo zal het ook de komende 50 jaar zijn. Grand Seiko staat voor: accuraatheid, schoonheid en afleesbaarheid op het állerhoogste niveau. In de prestigieuze Grand Seiko collectie worden drie hoogwaardige horlogetechnieken gebruikt: 9R Mechanisch, 9R Spring Drive en 9F Quartz. De ‘9’ wordt om een bijzondere reden in de drie Grand Seiko kalibers gebruikt. Het Japanse ‘Kanji’ symbool betekent namelijk ‘ultiem’ en wordt uitgesproken als ‘kyu’ wat óók het getal negen betekent.

Mechanisch Quartz SpringDrive

Het door horlogekenners hooglijk gewaardeerde 9S kaliber werd in 1998 geïntroduceerd. De basis vormde de in de jaren 60 van de vorige eeuw vastgelegde standaard voor Grand Seiko uurwerken. Met de introductie van het 9S kaliber legde Grand Seiko de lat nóg hoger. Bij het ontwerpen werd gebruik gemaakt van de allernieuwste Cad-cam en MEMS technologieën plus nieuwe door SEIKO zelf ontwikkelde legeringen. Het 9S kaliber brengt de precisie van mechanische uurwerken op een nieuw, nóg hoger niveau.

GRAND SEIKO HI-BEAT.

De grootste uitdaging voor een horlogemaker
Theoretisch gezien is het vrij eenvoudig om de nauwkeurigheid van een mechanisch uurwerk te verbeteren: hoe hoger het tikgetal, hoe groter de precisie. In praktijk is dit zeer gecompliceerd voor een horlogemaker. De essentiële vraag is hoe de hoogst mogelijke nauwkeurigheid behouden blijft naarmate een uurwerk langer in gebruik is. SEIKO is in staat (met slechts een select aantal andere horlogefabrikanten) om die technische vraag afdoende te beantwoorden. De 9S8 series zijn hiervan het schitterende bewijs. Om te kunnen garanderen dat de 9S8 kalibers hun zeer hoge precisie (+8/-1 seconden per dag bij normaal dagelijks gebruik) gedurende de hele levenscyclus van het horloge behouden, ontwikkelde SEIKO een nieuwe legering – SPRON610 – voor de balansveren. SPRON610 biedt een hogere weerstand tegen de invloeden van magnetisme en schokken. Bij de fabricage van het ankerrad en het anker is gebruik gemaakt van MEMS technologie voor een sterk verbeterde precisie en duurzaamheid. Ook werd er een nieuw reverser rad ontwikkeld om de opwind efficiëntie te verbeteren. Het resultaat? Een HI-BEAT horloge met toonaangevende nauwkeurigheid en een gangreserve van 55 uur.

GRAND SEIKO HI-BEAT 36000 GMT

In 2014 werd de 9S series uitgebreid met het HI-BEAT GMT kaliber. Een bijzonder uurwerk dat dual time of een 24 uurs tijdweergave kan bieden. Waarbij de sublieme precisie van het HI-BEAT kaliber wordt ondersteund door een bijzondere techniek, waarbij de tijd kan worden aangepast zonder dat de secondewijzer wordt stopgezet!

Grand Seiko is een echte manufactuur. Alle kalibers worden volledig in-house gemaakt. De hoogwaardige uurwerken worden door SEIKO’s Masters of Watchmaking met de hand geassembleerd. De vastgelegde nauwkeurigheid is het resultaat van gecontroleerde metingen in de fabriek gedurende 17 dagen. Waarbij 6 verschillende posities en 3 temperatuurwisselingen worden toegepast, vóórdat het uurwerk in de kast wordt gemonteerd.

Bekijk de hele collectie